Słynny młynek do kawy Mahlkönig przez lata był w cieniu, jednak ostatnio pojawił się świetle reflektorów i pokazał swoją wartość. Jakie cechy tego sprzętu determinują jego świetlaną przyszłość?
Jednolitość. EK43 szczyci się niezrównaną dystrybucją cząstek – co oznacza po prostu jednolitość rozmiaru mielonej kawy. Oznacza to mniejszą ilość małych cząstek, lepszą klarowność naparu oraz uzyskiwanie lepszych wyników ekstrakcji bez odczucia goryczy.
Uniwersalność. Z funkcją bezstopniowej regulacji grubości mielenia w szerokim zakresie, EK43 jest odpowiedni do mielenia kawy w ramach każdej z metod przygotowania. Przechodzenie od przepisu do przepisu jest tu dziecinnie proste dzięki numerowanej tarczy, a zacisk do toreb umożliwia też mielenie większych partii w ramach zamówień klientów.
Moc. Z żarnami o średnicy 98 mm oraz silnikiem o mocy prawie dwóch koni mechanicznych EK43 wykazuje się niezrównaną wydajnością. Ziarna kawy zostają zmielone z prędkością 21-25 gram na sekundę lub 1,3 – 1,5 kg na minutę.