Palenie kawy jest najistotniejszym etapem produkcji kawy i może przyczynić się zarówno do sukcesu jak i porażki. To czas celebrowania ciężkiej pracy hodowców kawy. Hodowcy zajmują się uprawą, zbiorem i wysyłką kawy. Brak szacunku dla ich pracy na tym etapie byłby niedopuszczalny.
Dlatego też Miko Coffee prowadzi surowy i skrupulatny proces palenia. Dążymy do tego, by ciężka praca naszych hodowców nigdy nie szła na marne. Masa, wilgotność, zbiory i aromat podlegają rygorystycznym inspekcjom na pierwszych etapach. Kolor, masa i ubytki są sprawdzane co 30 minut podczas produkcji. Czas ekstrakcji i grubość przemiału – które w przypadku niewłaściwego postępowania mogą przyczynić się do uzyskania kawy bardzo złej jakości – są skrupulatnie kontrolowane. W Miko Coffee nie idziemy na kompromis, nie patrzymy przez palce i nie wybieramy łatwiejszej drogi, kiedy w grę wchodzi jakość naszej kawy.
Mimo iż mamy sztywne zasady dotyczące jakości, jesteśmy elastyczni w naszej produkcji. Jesteśmy specjalistami palenia kawy w tonach i małych partiach. Palenie małych partii kawy to uświęcona tradycją metoda rzemieślnicza, która wykorzystuje mniejsze maszyny oraz mniej niż 10 kg ziaren w jednym procesie palenia, by zapewnić świeżość i jeszcze bardziej wyrafinowany smak.
Współpracujemy z różnymi sektorami a naszą kawę można znaleźć w najlepszych hotelach, zatłoczonych kawiarniach, restauracjach nagrodzonych Gwiazdką Michelin, zakładach fryzjerskich, zakładach optycznych, klubach golfowych, centrach ogrodniczych oraz centrach wystawienniczych.