Pij kawę i żyj dłużej – Zalety picia kawy

Firmy produkujące wodę wychwalają zalety picia wody zamiast kawy, cytując statystyki, które mówią, o ile jest ona dla nas zdrowsza. Teraz nadeszły jednak zmiany. W przeciwieństwie do popularnych opinii ostatnie badania dowodzą, że kawa wykazuje znaczące i zaskakujące korzyści zdrowotne. Prawda jest taka, że kawa może po prostu przedłużyć życie i dać szczęście.

Czegokolwiek nie powiedzieliby eksperci o kawie w przeszłości, nigdy nie było to w stanie zmniejszyć jej spożycia. Kawa to element pobudzający, motywujący, społeczny, tradycyjny oraz instytucjonalny – no i przy okazji jest bardzo smaczna. A teraz okazuje się, że możesz pokazać się w lokalnym sklepie z kawą lub napełnić kawiarkę mając pewność, że może być to korzystne dla zdrowia.

Badanie z roku 2012 opublikowane przez czasopismo o nazwie Przegląd Medyczny Nowej Anglii (New England Journal of Medicine) ujawniło następujące fakty: osoby w wieku od 50 do 71 lat, które piją przynajmniej filiżankę kawy dziennie w przeciwieństwie do osób, które jej nie piją, redukują ryzyko śmierci z powodu cukrzycy, chorób serca i innych przypadłości. Może być to spowodowane obecnością w kawie prozdrowotnych antyoksydantów.

Co więcej, zapewne wielu z nas od razu argumentowałoby za tym, iż dobra filiżanka kawy polepsza nam nastrój i zapewnia dobry start każdego dnia. Jednak Szkoła Zdrowia Publicznego przy Uniwersytecie Harvarda naukowo wykazała pozytywną korelację pomiędzy spożyciem kawy i redukcją ryzyka depresji. Podczas dziesięcioletniego badania pod lupę trafiło 50 000 kobiet, a jego wynik jest taki, że osoby spożywające cztery i więcej filiżanek kawy kofeinowej dziennie, były o 20% mniej podatne na rozwój depresji niż osoby kawy niepijące.

Kolejne z harvardzkich badań wykazało, że kawa może redukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. W wyniku badania przeprowadzonego na 120 000 mężczyzn i kobiet wykazano, że osoby, które zwiększyły dzienne spożycie kawy o jedną filiżankę zmniejszały o 11% ryzyko rozwinięcia się tej choroby w porównaniu z osobami, u których spożycie pozostawało na tym samym poziomie. Co więcej, w przeciwnym wypadku, osoby, które zredukowały spożycie kawy o 1 filiżankę zwiększały ryzyko zapadnięcia na cukrzycę o 17%.

Zapomnij więc o poczuciu winy. Spokojnie idź na kolejną kawę.